economie

Schommelend handelsverloop op beurzen

Door ANP - 23 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenmarkten in Europa schommelden maandagochtend tussen winst en verlies. Beleggers verwerkten onder meer wisselende cijfers over de Europese economie.

De AEX-index in Amsterdam stond richting het middaguur 0,1 procent lager op 433,87 punten. De MidKap ging 0,5 procent omhoog tot 651,24 punten. De beurs in Londen daalde 0,1 procent, Frankfurt zakte een fractie en Parijs verloor 0,3 procent.

Marktonderzoeker Markit liet weten dat de economische groei in de eurolanden deze maand is afgezwakt tot het laagste niveau sinds begin vorig jaar. Verbeteringen in Duitsland en Frankrijk werden daarbij tenietgedaan door een verzwakking in andere eurolanden.

Kunstmest

In de MidKap was OCI de grootste daler met een min van 7,5 procent. OCI en zijn Amerikaanse branchegenoot CF Industries zien af van de transactie waarbij CF de Amerikaanse en Europese kunstmestdivisies van het in Amsterdam genoteerde Egyptische bedrijf over zou nemen. Vanwege de aanpassing van Amerikaanse belastingwetten zien de partijen geen voordelen meer in de deal, waarmee 8 miljard dollar was gemoeid.

Aegon ging 1,1 procent omlaag in de AEX. De verzekeraar meldde de verkoop van zijn Britse lijfrenteportefeuille van 3 miljard pond aan branchegenoot Legal & General.

Overname

Randstad klom 0,5 procent. De uitzender kondigde vrijdagavond aan het Italiaanse uitzendbedrijf Obiettivo Lavoro over te nemen voor 102,5 miljoen euro.

Chemie- en farmacieconcern Bayer stond in Frankfurt 2,7 procent in de min. Bayer maakte bekend 62 miljard dollar over te hebben voor een overname van de Amerikaanse producent van landbouwchemicaliën Monsanto.

Prijsvechter

De Duitse toeleverancier aan de chipindustrie Aixtron sprong 16 procent omhoog. Het bedrijf wordt voor 670 miljoen euro overgenomen door een groep Chinese investeerders.

Ryanair noteerde in Dublin 1,5 procent in de plus, na de bekendmaking van cijfers over het eind maart afgesloten boekjaar. De nettowinst ging met 43 procent omhoog. Voor dit jaar voorziet de prijsvechter een minder sterke winstgroei.

De prijs van een vat Amerikaans olie zakte 0,8 procent tot 48,01 dollar. Brent werd 0,6 procent goedkoper op 48,42 dollar. De euro was 1,1206 dollar waard, tegen 1,1210 dollar bij het slot in Europa vrijdag.