economie

‘Shell en Exxon bedongen hogere gasproductie’

Door ANP - 13 mei 2016

DEN HAAG/HILVERSUM (ANP) – De olie- en gasbedrijven Shell en Exxon hebben in 2005 langetermijnafspraken gemaakt met het ministerie van Economische Zaken over de winning van gas in Groningen. Den Haag zwichtte voor de druk van de bedrijven en stelde een hoger productieplafond in dan het zelf wenste, 425 miljard kuub in plaats van 375 kuub gas tussen 2006 en 2015.

De afspraken lopen niet alleen tot 2015 maar hebben ook betrekking op de jaren daarna totdat het veld uitgeput raakt, blijkt uit documenten die de NOS heeft verkregen met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. ,,Er is overeenstemming over een lange termijn productiefilosofie voor Groningen. Die gaat ervan uit dat Groningen op het voor de komende tien jaar vastgestelde niveau zal produceren, tot het moment waarop (na 2020) het veld op natuurlijk wijze in decline (vermindering) zal komen”, schreef de directeur-generaal van het ministerie toentertijd over het akkoord.