economie

Slechte beursdag voor Aegon en BAM

Door ANP - 12 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden donderdag aan het einde van de ochtend overwegend op een kleine winst. De aanvankelijke verliezen werden richting het middaguur weggepoetst. Op Beursplein 5 verwerkten beleggers een stroom aan bedrijfsresultaten. Verzekeraar Aegon en bouwer BAM gingen daarbij flink onderuit.

De Amsterdamse AEX-index stond aan het einde van de ochtend 0,4 procent in de plus op 436,55 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 641,87 punten. De indices in Parijs en Frankfurt stegen 0,6 procent. De FTSE in Londen noteerde vlak.

Aegon speelde bijna 10 procent van zijn beurswaarde kwijt. De verzekeraar werd in het eerste kwartaal geraakt door de onrust op de financiële markten. Daardoor daalde de winst met 50 procent tot 143 miljoen euro. Topman Alex Wynaendts wees er wel op dat de kapitaalpositie van Aegon nog altijd ruimschoots aan de eigen doelen voldoet.

BAM gebeten hond

In de MidKap was BAM de gebeten hond met een verlies van 6 procent. Hoewel het bouwbedrijf terugkeerde naar winst, spraken analisten van een zwak begin van het jaar. IMCD was mede-lijstaanvoerder bij de middelgrote fondsen met een winst van ruim 2 procent, na door beleggers goed ontvangen kwartaalcijfers.

Ook de aandelen van detacheerder DPA en sap- en frisdrankproducent Refresco Gerber bewogen op kwartaalupdates. DPA won 2,4 procent, terwijl Refresco een flinke verliezer was met een daling van 3,7 procent.

Sif naar de beurs

Funderingsbouwer Sif ging donderdag naar de beurs. De openingskoers van het aandeel was 14 euro. Na ongeveer drie uur handelen stond een plusje van 0,1 procent op de borden, bij 14,02 euro.

Elders in Europa kwam ook een flink aantal bedrijven met cijfers. De Franse bank Crédit Agricole verloor in Parijs 4 procent. Webwinkel Zalando speelde in Frankfurt ruim 5 procent kwijt. Op de beurs in Duitsland won energiebedrijf RWE daarentegen bijna 8 procent na zijn kwartaalbericht.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent naar 46,67 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder bij 47,96 dollar per vat. De euro was 1,1410 dollar waard, tegen 1,1435 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.