economie

Stevige plussen op Europese beurzen

Door ANP - 24 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden dinsdag in de middaghandel duidelijk op winst. De verliezen van maandag werden overtuigend weggepoetst, ondanks een tegenvallend bericht over het vertrouwen in de Duitse economie.

De Amsterdamse AEX-index stond rond 15.45 uur 1,7 procent in de plus op 439,77 punten. De MidKap steeg 0,5 procent naar 655,55 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen 1,1 tot 1,9 procent.

De AEX werd aangevoerd door staalproducent ArcelorMittal, die 3,3 procent won. Verder deden banken en verzekeraars ING, ABN AMRO en NN Group het goed met winsten van 2 tot 3 procent.

Unilever

Unilever (plus 2,3 procent) zou volgens ingewijden een bod hebben gedaan op het Amerikaanse Vogue International, maker van onder meer haar- en verzorgingsproducten. Ook branchegenoten als Henkel en L’Oréal hebben naar verluidt interesse getoond.

In de MidKap herstelde OCI weer iets van de koersdreun van maandag. De kunstmestfabrikant werd bijna 4 procent meer waard, na een verlies van circa 10 procent een dag eerder.

Value8

Bij de kleine bedrijven viel Value8 weer op met een verlies van 5 procent. De investeringsmaatschappij staat al langere tijd onder druk door de vraagtekens die een analist heeft gezet bij de boekhouding van de onderneming.

Veevoedersbedrijf ForFarmers ging bij zijn beursdebuut flink omhoog. De onderneming bood geen nieuwe effecten aan, maar maakte bestaande aandelen verhandelbaar op de beurs. Het aandeel stond tussentijds op 7 euro, hoger dan de maandag bekendgemaakte referentiekoers van 6,50 euro.

Evonik

In Frankfurt zakte chemieconcern Evonik 5 procent, omdat aandeelhouder CVC aandelen van het bedrijf op de markt heeft aangeboden tegen een korting.

SEB, het moederbedrijf van Moulinex, Krups en Tefal, werd in Parijs 9 procent meer waard. Beleggers reageerden positief op de overname van de Duitse fabrikant van keukengerei WMF.

Olie

De prijs van een vat Amerikaans olie steeg met 0,5 procent tot 48,32 dollar. Brent werd 0,2 procent duurder op 48,45 dollar per vat. De euro was 1,1160 dollar waard, tegen 1,1195 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.