economie

Stralend beursdebuut voor Philips Lighting

Door ANP - 27 mei 2016

AMSTERDAM (ANP) – Beleggers omarmen de verlichtingsdivisie van Philips, die sinds vrijdag zelfstandig genoteerd is aan de beurs in Amsterdam. De aandelen, die voor 20 euro per stuk zijn verkocht, stegen al direct bij het luiden van de openingsgong door topman Eric Rondolat 5 procent in waarde.

Het succesvolle beursdebuut onderstreept volgens Rondolat dat hij en zijn team beleggers een sterke ‘investment case’ hebben voorgelegd. Hij wees op de sterke balans en kasstroom en op de goede groeivooruitzichten voor de verlichtingsmarkt. Als zelfstandig bedrijf kan Philips Lighting daar nog beter van profiteren, verwacht hij.

Met name op de markt voor led-verlichting wordt het steeds drukker, en dreigt felle concurrentie de marges aan te tasten. Sommige analisten uitten recent hun zorgen daarover, maar Rondolat wuifde die weg. Volgens de topman loopt Philips Lighting nog altijd voorop waar het om innovatie gaat en beschikt het over een zeer sterk merk.

Slagvaardig

Daarnaast is de laatste tijd flink geïnvesteerd in een slagvaardige verkooporganisatie. Die strategie heeft zich de laatste kwartalen bewezen en zal dat volgens Rondolat blijven doen. ,,Wij hebben dat de laatste tijd uitgelegd aan investeerders, en zij hebben ons verhaal goed begrepen”, zei hij. De belangstelling voor het aandeel was volgens de topman ,,overweldigend”.

Moederbedrijf Philips heeft een kwart van de aandelen Philips Lighting naar de beurs gebracht, en daarmee 750 miljoen euro opgehaald. Volgens beursuitbater Euronext is de beursgang van Philips Lighting daarmee de grootste tot dusver dit jaar in Europa. Aan het bedrijf is een prijskaartje komen te hangen van meer dan 3 miljard euro.

Afbouw

Het resterende belang wordt de komende jaren afgebouwd. Lange tijd hield Philips de deur open voor een onderhandse verkoop aan bijvoorbeeld investeerders. Rondolat liet weten zelf nooit een voorkeur te hebben gehad, maar is ,,zeer tevreden” over het gekozen scenario. Philips zelf legt zich na de splitsing volledig toe op gezondheidstechnologie.