economie

Tech uit de gratie op Wall Street

Door ANP - 12 mei 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag verdeeld gesloten. Techgigant Apple verloor opnieuw terrein en sleurde andere technologiebedrijven mee naar beneden. Door berichten dat de olieproductie in het door bosbranden geteisterde Canada weer op gang komt, veerden de olieprijzen op. Dat verbeterde het sentiment bij beleggers iets.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent in de plus op 17.720,50 punten. De S&P 500 noteerde nagenoeg vlak op 2064,11 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,5 procent naar 4737,34 punten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 46,44 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 47,92 dollar per vat.

Apple

Apple zakte 2,4 procent. Beleggers maken zich steeds meer zorgen over de afremmende iPhone-verkopen van Apple na berichten dat toeleverancier Foxconn minder chips levert dit jaar. Door het koersverlies zakte Apple naar het laagste niveau in bijna twee jaar.

Monsanto steeg 8,4 procent op overnamegeruchten. Volgens ingewijden overweegt het Duitse chemieconcern Bayer een bod van zo’n 40 miljard dollar op het Amerikaanse bedrijf. Eerder werd het eveneens Duitse BASF al aangewezen als mogelijke geïnteresseerde, nadat Monsanto er vorig jaar niet in was geslaagd zelf de Zwitserse branchegenoot Syngenta over te nemen.

Euro

Winkelketen Kohl’s ging zelf in de uitverkoop. Het aandeel zakte 9,2 procent na tegenvallende omzet- en winstcijfers. Pakketbezorger FedEx leverde 1,2 procent in. Klant Wal-Mart begint zijn eigen bezorgdienst. FedEx bezorgt nu nog het gros van de pakketjes voor de winkelketen. Perrigo daalde 4 procent. De farmaceut zag zijn verliezen afgelopen kwartaal oplopen.

Fastfoodketen Jack in the Box steeg met 15,2 procent na presentatie van beter dan verwachte kwartaalcijfers. Ook modehuis Ralph Lauren keek terug op een goed kwartaal en werd beloond met een stijging van 2,8 procent.

De euro was 1,1371 dollar waard tegenover 1,1383 bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.