economie

Techbedrijven lager op rood Wall Street

Door ANP - 12 mei 2016

NEW YORK (AFN) – De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag in de middaghandel in het rood. Apple verloor opnieuw en sleurde andere technologiebedrijven mee naar beneden. Ook een onverwachte toename in het wekelijkse aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen drukte het sentiment.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.35 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent in de min op 17.690 punten. De S&P 500 zakte 0,2 procent naar 2059 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,8 procent naar 4721 punten.

Beleggers lijken zich steeds meer zorgen te maken over de afremmende iPhone-verkopen van Apple. Door het koersverlies van 2,6 procent is Apple niet langer het grootste bedrijf ter wereld gemeten naar beurswaarde. Concurrent Alphabet, het moederbedrijf van Google, leverde 0,3 procent in maar is Apple voorbij. Ook andere techbedrijven als Yahoo (min 1,2 procent) daalden.

Monsanto

Monsanto werd 8,6 procent meer waard. Volgens ingewijden overweegt het Duitse chemieconcern Bayer een bod van zo’n 40 miljard dollar op het Amerikaanse bedrijf. Eerder werd het eveneens Duitse BASF al aangewezen als mogelijke geïnteresseerde, nadat Monsanto er vorig jaar niet in slaagde zelf de Zwitserse branchegenoot Syngenta over te nemen.

Winkelketen Kohl’s ging in de uitverkoop. Het aandeel zakte XXx procent na tegenvallende omzet- en winstcijfers. FedEx verloor 1,2 procent na het nieuws dat Wal-Mart zijn eigen bezorgdienst start. FedEx bezorgt nu nog het gros van de pakketjes van de winkelketen. Perrigo verloor 2,5 procent. De farmaceut zag zijn verliezen afgelopen kwartaal oplopen.

Jack in the Box

Fastfoodketen Jack in the Box steeg met 15,4 procent na presentatie van beter dan verwachte kwartaalcijfers. Ook modehuis Ralph Lauren keek terug op een goed kwartaal en werd beloond met een stijging van 2,8 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent op 46,20 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper bij 47,49 dollar per vat. De euro was 1,1382 dollar waard tegenover 1,1383 bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.