economie

Techfondsen gewild op positief Wall Street

Door ANP - 20 mei 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York toonden vrijdag herstel van de verliezen die een dag eerder werden geïncasseerd. Zorgen over een mogelijk snelle nieuwe verhoging van de Amerikaanse rente verdwenen naar de achtergrond, terwijl vooral aandelen van techbedrijven op belangstelling mochten rekenen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent in de plus op 17.500,94 punten. De brede S&P 500 steeg 0,6 procent naar 2052,32 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,2 procent omhoog naar 4769,56 punten.

Toeleverancier aan de chipindustrie Applied Materials hoorde met een winst van 14 procent bij de uitblinkers op Wall Street. Het bedrijf kwam met een zonnige omzetprognose, onder meer dankzij klanten die investeren in nieuwe technologie. De berichten van Applied Materials pakten ook gunstig uit voor andere grote spelers in de sector. Chipfabrikant Intel voerde de Dow Jones aan met een plus van bijna 2 procent.

Onrust

Eerder deze week ontstond onrust in de markt, doordat duidelijk werd dat de Federal Reserve mogelijk volgende maand al besluit de rente in de VS verder te verhogen. Vrijdag leek de overtuiging dat die stap de kracht van de Amerikaanse economie zou onderstrepen echter weer zwaarder te wegen dan de zorg dat de Fed te hard van stapel loopt.

Uiteraard profiteerden niet alle aandelen van die omslag. De producent van landbouwmachines Deere sloot 5,5 procent lager. De bouwer van onder meer tractors heeft een lastig kwartaal achter de rug, door de aanhoudende moeilijkheden voor boeren op de agrarische markt.

Tegenvallers

Gympenverkoper Footlocker en levensmiddelenfabrikant Campbell Soup kwamen ook met tegenvallende kwartaalcijfers. Campbell (min 6,4 procent) zag de omzet voor het zesde achtereenvolgende kwartaal slinken. Footlocker (min 6,5 procent) zag zijn verkopen iets achterblijven bij de verwachtingen. Die tegenvaller raakte ook de beurswaarde van sportschoenenmaker Nike (min 1 procent)

De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,9 procent naar 47,75 dollar per vat, terwijl een vat Brent 0,1 procent duurder werd bij 48,84 dollar. De euro was 1,1220 dollar waard, tegen 1,1210 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.