economie

Techfondsen leiden herstel op Wall Street

Door ANP - 20 mei 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York toonden vrijdag herstel van de verliezen die een dag eerder werden geïncasseerd. Zorgen over een mogelijk snelle nieuwe verhoging van de Amerikaanse rente verdwenen naar de achtergrond, terwijl vooral aandelen van techbedrijven op belangstelling mochten rekenen.

Na bijna vier uur handelen stond de Dow-Jonesindex 0,5 procent in de plus op 17.528 punten. De brede S&P 500 steeg 0,7 procent naar 2054 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,3 procent omhoog naar 4773 punten.

Toeleverancier aan de chipindustrie Applied Materials hoorde met een winst van 13 procent bij de uitblinkers op Wall Street. Het bedrijf kwam met een zonnige omzetprognose, onder meer dankzij klanten die investeren in nieuwe technologie. De berichten van Applied Materials pakten ook gunstig uit voor andere grote spelers in de sector. Chipfabrikant Intel voerde de Dow Jones aan met een plus van ruim 2 procent.

Hoogvliegers

Ook financiële instellingen lagen goed bij beleggers. Creditcardmaatschappij American Express werd 2 procent meer waard en hoorde daarmee bij de hoogvliegers in de Dow Jones, waarin de bank JPMorgan Chase 0,4 procent won. Buiten de lijst van dertig hoofdfondsen kreeg branchegenoot Wells Fargo er 1,2 procent bij.

Eerder deze week ontstond onrust in de markt, doordat duidelijk werd dat de Federal Reserve mogelijk volgende maand al besluit de rente in de VS verder te verhogen. Vrijdag leek de overtuiging dat die stap de kracht van de Amerikaanse economie zou onderstrepen echter weer zwaarder te wegen dan de zorg dat de Fed te hard van stapel loopt.

Tractorbouwer

Uiteraard profiteerden niet alle aandelen van die omslag. De producent van landbouwmachines Deere stond 4,5 procent lager. De bouwer van onder meer tractors heeft een lastig kwartaal achter de rug, door de aanhoudende moeilijkheden voor boeren op de agrarische markt.

Yahoo verloor 1,4 procent na berichten dat het technologiebedrijf mogelijk minder opbrengt dan gedacht. Verizon en andere gegadigden zouden niet meer dan 2 tot 3 miljard dollar willen betalen voor de kernactiviteiten van de voormalige internetgigant.

Olie

De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,6 procent naar 47,86 dollar per vat, terwijl een vat Brent 0,2 procent goedkoper werd bij 48,73 dollar. De euro was 1,1215 dollar waard, tegen 1,1210 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.