economie

Toezichthouders VW pleiten bestuurders vrij

Door ANP - 11 mei 2016

WOLFSBURG (ANP) – De raad van commissarissen van Volkswagen vindt dat bestuurders van het autobedrijf vorig jaar geen aanmerkelijke fouten hebben gemaakt. De toezichthouders adviseren aandeelhouders daarom de bestuurders op 22 juni decharge te verlenen over hun activiteiten in 2015.

Volkswagen kwam vorig jaar zwaar in de problemen door het dieselschandaal, waarbij bleek dat het concern dieselauto’s jarenlang als milieuvriendelijker aan de man bracht dan ze daadwerkelijk zijn. Het bedrijf heeft inmiddels al ruim 16 miljard euro gereserveerd om de ontstane schade af te wikkelen. Aandeelhouders zagen de waarde van hun beleggingen in Volkswagen daarbij stevig dalen, terwijl er ook nauwelijks dividend wordt uitgekeerd door de automaker.

De toezichthouders van VW gaven aan zich te hebben gebaseerd op de voorlopige uitkomsten van het externe onderzoek naar de mogelijke aansprakelijkheid van bestuurders.