economie

Trump steunt grote oliepijpleiding VS

Door ANP - 26 mei 2016

BISMARCK (ANP) – De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump geeft goedkeuring aan de aanleg van de grote oliepijpleiding Keystone XL als hij gekozen wordt. Daarmee zou hij het besluit van president Barack Obama om de pijpleiding tegen te houden ongedaan maken.

Vorig jaar wees Obama de aanleg van Keystone definitief af, na jarenlange vertraging van het project en fel verzet van milieugroeperingen. Trump zei op een bijeenkomst in de staat North Dakota het project voor 100 procent te zullen steunen als hij de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. Dan wil hij wel een deel van de winsten van de pijpleiding opstrijken, aldus Trump.

Via de 1900 kilometer lange Keystone-leiding zou ruwe olie uit de teerzandvelden van Canada moeten worden vervoerd naar raffinaderijen in het zuiden van de VS. Milieuactivisten stellen dat Keystone voor meer uitstoot zorgt. Voorstanders van Keystone denken dat de aanleg goed zou zijn voor duizenden banen en meer zekerheid over de levering van energie in de VS biedt.