economie

Wall Street herstelt van slechte beursweek

Door ANP - 02 mei 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenmarkten in New York zijn de maand mei goed begonnen. De koersen herstelden over een breed front van de stevige verliezen van de afgelopen week. Na een reeks tegenvallende data over de Amerikaanse economie lijkt een spoedige renteverhoging door de Federal Reserve ver weg.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen stond een kleine drie kwartier voor het slot 0,7 procent hoger op 17.889 punten. De bredere S&P 500 kreeg er eveneens 0,7 procent bij en stond op 2080 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,8 procent tot 4813 punten.

Sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van 1,7 procent was technologiereus Microsoft. Het aandeel was gewild na een positief analistenrapport van Bank of America Merrill Lynch. Doe-het-zelfketen Home Depot was een goede tweede met een koersstijging van eveneens 1,7 procent.

Boeing

Vliegtuigbouwer Boeing stond onderaan de Dow met een verlies van 0,5 procent. Ook IT-dienstverlener IBM, fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems en smartphone- en computermaker Apple behoorden tot de spaarzame dalers onder hoofdfondsen.

Een wisseling van de wacht bij Ferrari, waar topman Amedeo Felisa het stokje overdraagt aan Fiat-baas Sergio Marchionne, werd niet goed ontvangen. De in New York genoteerde, Italiaanse sportwagenfabrikant leverde 3 procent in, ondanks sterke kwartaalcijfers en een verhoging van de winstprognose voor dit jaar.

Fusieplannen

Halliburton won 2,4 procent, terwijl branchegenoot Baker Hughes 2,9 procent verloor. De twee oliedienstverleners hebben de stekker getrokken uit de fusieplannen waar zij anderhalf jaar aan werkten. De Amerikaanse overheid geeft geen toestemming, omdat de concurrentie te zeer zou lijden onder een samensmelting.

Amerikaanse olie werd 2,3 procent goedkoper bij een prijs van 44,88 dollar per vat. De prijs van Brent zakte 3,1 procent naar 45,91 dollar per vat. De euro werd voor 1,1520 dollar verhandeld, de hoogste koers sinds de zomer van 2015. Vrijdag aan het einde van de beurshandel was de munt nog 1,1450 dollar waard.