economie

Wall Street in de plus

Door ANP - 10 mei 2016

NEW YORK (AFN) – De Amerikaanse beursgraadmeters stonden dinsdag, met nog een half uur handelen voor de boeg, duidelijk in de plus. Beleggers in de Verenigde Staten verwerkten een behoorlijk aantal bedrijfsresultaten. Hogere olieprijzen veroorzaakten een positief sentiment.

Omstreeks 21.30 uur stond de Dow-Jonesindex 1,2 procent hoger op 17.910 punten. Daarmee lag de graadmeter op koers voor de beste handelsdag in twee maanden tijd. De bredere S&P 500 won 1,2 procent tot 2082 punten en schermenbeurs Nasdaq steeg 1,1 procent tot 4803 punten.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 3 procent tot 44,72 dollar per vat. Brent werd 4,6 procent duurder op 45,61 dollar. Zo stegen olieproducenten ExxonMobil en Chevron respectievelijk 1,5 procent en 0,8 procent. Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Halliburton won 0,7 procent.

Amazon

Amazon was in New York een opvallende winnaar. Analisten noemden het aandeel ondergewaardeerd en voorspelden een koersstijging tot boven de 1000 dollar per aandeel binnen nu en een jaar. Het internetbedrijf steeg 3,1 procent tot meer dan 700 dollar. Amazon zelf kondigde overigens een online videodienst aan.

Botoxproducent Allergan maakte bekend voor 10 miljard dollar aan aandelen terug te kopen. Het inkoopprogramma volgt op het spaaklopen van de fusiegesprekken met branchegenoot Pfizer vorige maand. Allergan zag zijn beurswaarde maandag nog 6 procent stijgen en won nu 4,3 procent.

Euro

Ook kledingketen Gap (min 11,9 procent) wist de aandacht op zich gericht, nadat het voor het vijfde kwartaal op rij een dalende omzet moest rapporteren. Het aandeel van zonnepanelenmaker SolarCity ging in de uitverkoop, nadat het kwartaalverlies van de onderneming fors hoger uitviel dan een jaar eerder. SolarCity kelderde bijna 24 procent.

Nabeurs komt Dow-Jonesfonds Walt Disney als een van de laatste toonaangevende Amerikaanse bedrijven met kwartaalcijfers naar buiten. Het aandeel steeg in aanloop van de cijferpresentatie 1 procent.

De euro werd voor 1,1368 dollar verhandeld, tegen 1,1383 dollar bij het Europese slot.