economie

Wall Street in de plus

Door ANP - 10 mei 2016

NEW YORK (AFN) – De Amerikaanse beursgraadmeters zijn dinsdag duidelijk in de plus gesloten. Beleggers verwerkten een behoorlijk aantal bedrijfsresultaten. Verder was de stemming op de beursvloeren goed door de hogere olieprijzen, waar de energie- en oliesector van profiteerde.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,3 procent hoger op 17.928,35 punten. De bredere S&P 500 won 1,3 procent tot 2084,39 punten. De twee indices beleefden daarmee de beste beursdag in bijna twee maanden tijd. Schermenbeurs Nasdaq steeg 1,3 procent tot 4809,88 punten.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 2,8 procent tot 44,65 dollar per vat. Brent werd 4,5 procent duurder op 45,57 dollar. Olieproducenten ExxonMobil en Chevron wonnen daarop respectievelijk 1,6 procent en 0,9 procent. Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Halliburton won 0,4 procent.

Amazon

Amazon was in New York een opvallende winnaar. Analisten noemden het aandeel ondergewaardeerd en voorspelden een koersstijging tot boven de 1000 dollar per aandeel binnen nu en een jaar. Het internetbedrijf steeg 3,5 procent tot de hoogste koers ooit van 703,24 dollar. Amazon zelf kondigde overigens een online videodienst aan.

Botoxproducent Allergan maakte bekend voor 10 miljard dollar aan aandelen terug te kopen. Het inkoopprogramma volgt op het spaaklopen van de fusiegesprekken met branchegenoot Pfizer vorige maand. Allergan zag zijn beurswaarde maandag nog 6 procent stijgen en won nu 5,3 procent.

Euro

Ook kledingketen Gap (min 11,5 procent) wist de aandacht op zich gericht, nadat het voor het vijfde kwartaal op rij een dalende omzet moest rapporteren. Het aandeel van zonnepanelenmaker SolarCity ging in de uitverkoop, nadat het kwartaalverlies van de onderneming fors hoger uitviel dan een jaar eerder. SolarCity kelderde bijna 21 procent.

De euro werd voor 1,1371 dollar verhandeld, tegen 1,1383 dollar bij het Europese slot.