economie

Wall Street kleurt rood

Door ANP - 17 mei 2016

NEW YORK (ANP) – De beursgraadmeters in New York doken dinsdag in het rood, na flinke winsten een dag eerder. Beleggers zagen een renteverhoging door de Federal Reserve later dit jaar weer meer op de kaart komen te staan, na beter dan verwachte nieuwe macro-economische cijfers. Naarmate de handelssessie vorderde zakten de indices verder omlaag.

De Dow-Jonesindex stond rond 21.30 uur (Nederlandse tijd) 1,2 procent lager op 17.495 punten. De brede S&P 500 daalde 1,1 procent tot 2043 punten en de technologiebeurs Nasdaq zakte met 1,3 procent tot 4711 punten.

Op macro-economisch vlak bleek de inflatie in april te zijn aangetrokken. De huizenmarkt en industrie deden het beter dan verwacht. De Fed publiceert woensdag de notulen van de meest recente beleidsvergadering.

Caterpillar

Machinebouwer Caterpillar won 0,3 procent en was daarmee een van de weinige stijgers in overwegend roodgekleurde Dow. Home Depot zakte met een min van 3 procent het meeste weg, na kwartaalcijfers die niet goed werden ontvangen. Andere grote verliezers waren American Express en Microsoft. Ze speelden tot 2,7 procent aan beurswaarde kwijt.

Buiten de Dow werd voedingsmiddelenbedrijf Kraft Heinz 4,6 procent minder waard. AbbVie zakte bijna 5 procent na een bericht dat een belangrijk patent van de farmaceut mogelijk ongeldig is.

Energie

Energiebedrijven profiteerden van speculatie dat de ruwe olievoorraad in de Verenigde Staten aan het afnemen is. Southwestern Energy en Williams kregen er tot bijna 7 procent bij.

Verder zette Freeport-McMoran de sterke koersstijging van maandag door, dankzij een hoger beleggingsadvies van zakenbank Jefferies. De mijnbouwer won 3,6 procent. Kredietverlener LendingClub daalde juist bijna 11 procent, na vorige week ook al flink aan beurswaarde te hebben verloren.

Olie

De olieprijs liep verder op na maandag al het hoogste niveau in zes maanden te hebben bereikt. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 1,5 procent hoger op 48,45 dollar en Brentolie werd 0,8 procent duurder op 49,37 dollar per vat.

De euro was 1,1319 dollar waard, tegen 1,1340 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.