economie

Wall Street op verlies

Door ANP - 04 mei 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York koersen woensdag halverwege de sessie in het rood. Beleggers verwerkten onder meer banencijfers van salarisstrookverwerker ADP en tegenvallende cijfers over de Amerikaanse dienstensector.

De leidende Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,5 procent lager op 17.657 punten. De bredere S&P 500 verloor 0,6 procent en stond op 2050 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,8 procent omlaag tot 4727 punten.

Autobouwer Tesla leverde 4 procent in na berichten dat het bedrijf meerdere grote orders voor de populaire, nog te bouwen, elektrische auto Model 3 heeft geannuleerd. Tesla zou een maximum hebben ingesteld van twee auto’s per klant, waarmee de vraag rijst of Tesla wel aan de verwachtingen kan voldoen. Verder vertrekken twee belangrijke productiebestuurders bij het concern.

Time Warner

Beursbedrijf Intercontinental Exchange (ICE) liet woensdag weten geen heil te zien in een tegenbod op branchegenoot London Stock Exchange en steeg 6,7 procent in waarde. Volgens ICE is er te weinig draagvlak voor een bod op het bedrijf, dat onlangs al besloot te fuseren met Deutsche Börse.

Mediaconcern Time Warner steeg daalde 0,1 procent na de presentatie van betere kwartaalcijfers dan een jaar eerder. Het moederbedrijf van onder meer HBO, CNN en Warner Bros profiteerde van successen op televisie, die een lichte terugval van de opbrengsten uit films compenseerden.

Nasdaq

Het Nederlandse, aan de Nasdaq genoteerde biotechbedrijf UniQure ging met een verlies van 11,1 procent fors onderuit. De gentherapie Glybera van het bedrijf werd in een online artikel omschreven als duurste medicijn ooit. Het is slechts één keer gebruikt en volgens de betrokken arts werkte het wel, maar was het te kostbaar.

De mijnbouwers Vale en BHP Billiton leverden respectievelijk 5,8 en 6,4 procent in. BHP, dat ook in Londen en Australië is genoteerd, ging ook daar al door het putje. Braziliaanse aanklagers eisen miljarden van de mijnbouwers vanwege een fatale damdoorbraak afgelopen november.

De olieprijzen zakten in nadat bleek dat Amerikaanse reserves groter zijn dan gedacht. Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 43,38 dollar per vat. Brentolie zakte 1,3 procent in prijs tot 44,38 dollar per vat. De euro werd voor 1,1491 dollar verhandeld, tegen 1,1498 dollar bij het slot van de Europese beurzen.