economie

Wall Street op verlies

Door ANP - 17 mei 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden dinsdag licht in de min. Beleggers verwerkten onder meer meevallende nieuwe cijfers over de Amerikaanse inflatie, de woningmarkt en de industrie. Een renteverhoging door de Federal Reserve later dit jaar is daarmee weer meer op de kaart komen te staan.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,5 procent lager op 17.620 punten. De brede S&P 500 daalde eveneens 0,5 procent tot 2057 punten en de technologiebeurs Nasdaq zakte met een zelfde percentage tot 4750 punten.

Op macro-economisch vlak bleek de inflatie in april te zijn aangetrokken. De huizenmarkt en industrie deden het beter dan verwacht. De Fed publiceert woensdag de notulen van de meest recente beleidsvergadering. Mogelijk kan daaruit iets worden opgemaakt over het rentebeleid van de centrale bank.

Coca-Cola

De Dow werd aangevoerd door machinebouwer Caterpillar, die 1,4 procent won. Home Depot was met een min van 1,9 procent een van de sterkste dalers, na kwartaalcijfers die niet goed werden ontvangen. De keten schroefde wel zijn financiële prognoses voor het huidige boekjaar op. Naar eigen zeggen profiteert Home Depot van de aantrekkende Amerikaanse woningmarkt waardoor consumenten meer geld spenderen aan klusjes in en rond het huis.

Andere grote verliezers waren Coca-Cola en Microsoft. Ze speelden tot 2 procent aan beurswaarde kwijt.

Energie

Energiebedrijven profiteerden van speculatie dat de ruwe olievoorraad in de Verenigde Staten aan het afnemen is. Chesapeak Energy, Southwestern Energy en Williams kregen er tot bijna 6 procent bij.

Verder zette Freeport-McMoran de sterke koersstijging van maandag door, dankzij een hoger beleggingsadvies van Jefferies. De mijnbouwer won 5 procent. Kredietverlener LendingClub daalde juist bijna 11 procent, na vorige week ook al flink aan beurswaarde te hebben verloren.

Olie

De olieprijs liep verder op na maandag al het hoogste niveau in zes maanden te hebben bereikt. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,5 procent hoger op 47,96 dollar en Brentolie werd 0,1 procent duurder op 49,03 dollar per vat.

De euro was 1,1324 dollar waard, tegen 1,1340 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.