economie

‘Wall Street opent licht in de plus’

Door ANP - 02 mei 2016

NEW YORK (AFN) – De aandelenbeurzen in New York openen maandag naar verwachting licht in de plus. Daarmee herstellen de graadmeters enigszins van de verliezen van vorige week, die de slechtste was voor Wall Street sinds februari.

Dienstverleners aan de olie-industrie Baker Hughes en Halliburton staan in de schijnwerpers, nadat ze lieten weten dat hun eerder aangekondigde fusie niet doorgaat. De transactie stuitte op teveel wettelijke bezwaren, terwijl ook de malaise in de oliesector niet meehielp om de megadeal tot een goed einde te brengen. Halliburton moet zijn branchegenoot 3,5 miljard dollar compensatie betalen. Baker Hughes gebruikt dat geld voor een omvangrijke inkoop van aandelen en de aflossing van schulden.

Delta Air Lines leek op weg naar een positieve opening op de dag dat de nieuwe topman, Ed Bastian, het roer in handen nam. Hij zei tegen Bloomberg TV geen heil te zien in de hervatting van hedging-constructies om ontwikkelingen op de oliemarkt af te dekken.

Dow Jones

Voorbeurs stonden geen kwartaalcijfers van toonaangevende bedrijven op de rol. Na het slot van de handel kunnen beleggers uitzien naar de resultaten van onder meer verzekeraar AIG. Vlak na opening van de beurs geven onderzoeksbureaus Markit en ISM nog een actuele indicatie van de stand van de Amerikaanse industrie. Daarnaast wordt het maandelijkse overzicht van de bouwuitgaven in de VS gepubliceerd.

Vrijdag sloot de Dow-Jonesindex met een verlies van 0,3 procent op 17.773,64 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,5 procent tot 2065,30 punten en de technologiebeurs Nasdaq sloot 0,6 procent lager op 4775,36 punten.