economie

Wall Street verwerkt groeicijfers economie

Door ANP - 27 mei 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York zullen de handelsdag vrijdag naar verwachting zonder al te grote uitslagen openen. Beleggers wachten op een toespraak van Fed-preses Janet Yellen later op de dag op zoek naar aanwijzingen over een mogelijke renteverhoging volgende maand. Ook worden groeicijfers over de Amerikaanse economie verwerkt.

Voorbeurs bleek dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal op jaarbasis met 0,8 procent is gegroeid. De toename lag vrijwel in lijn met de verwachting van analisten die een plus met 0,9 procent voorzagen. Bij een eerdere raming werd nog een groei van 0,5 procent gemeld.

De cijfers zijn een belangrijke graadmeter voor de beleidsbepalers om al dan niet de rente verder te verhogen. De beurshandel in New York kreeg de afgelopen dagen steun van de overtuiging dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is om een renteverhoging aan te kunnen. In juni houdt de Fed weer een beleidsvergadering.

Overnamebod

Na de openingsbel volgen ook nog cijfers over het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan.

Qua bedrijfsfondsen weet onder meer farmaceut Valeant de aandacht op zich gericht. Het bedrijf zou een gezamenlijk overnamebod van het Japanse Takeda Pharmaceutical en investeerder TPG Capital Management naast zich hebben neergelegd.

Maandag aandelenbeurzen dicht

Hijskranenmaker Terex weet eveneens de aandacht op zich gericht. De Chinese zware machinemaker Zoomlion ziet na maanden onderhandelen af van een overname van zijn Amerikaanse branchegenoot.

Wall Street liet donderdag geen grote bewegingen zien. Beleggers namen een adempauze na de sterke koerswinsten van de afgelopen dagen. De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot 0,1 procent lager op 17.828,29 punten. De breed samengestelde S&P 500 sloot vlak op 2090,10 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,1 procent tot 4901,77 punten.

Voor beleggers op Wall Street wacht na vrijdag een lang weekend. De aandelenbeurzen in New York blijven vanwege Memorial Day maandag gesloten.