economie

Wall Street wacht op notulen Fed

Door ANP - 18 mei 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse beurzen stonden woensdag halverwege de sessie in de plus, na verliezen eerder op de dag. Beleggers op Wall Street wachten op de publicatie van de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve.

Banken zagen hun koersen oplopen, te midden van speculatie dat een renteverhoging door de centrale bank mogelijk niet al te lang op zich laat wachten.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,5 procent hoger op 17.623 punten. De brede S&P 500 steeg 0,6 procent tot 2059 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,9 procent tot 4758 punten.

Fed

JPMorgan Chase was met een plus van 3,3 procent verreweg de grootste stijger in de Dow. Rivaal Goldman Sachs won 2,7 procent aan beurswaarde. Buiten de Dow stegen Bank of America en Morgan Stanley met respectievelijk 3,5 en 3,3 procent.

Mogelijk kan uit de Fed-notulen iets worden opgemaakt over wat de Fed komende tijd voor rentebeleid voert. De stukken worden om 20.00 uur Nederlandse tijd gepubliceerd. De Fed komt in juni opnieuw bijeen om over de rente te vergaderen.

Apple

Ook Apple, American Express en Visa behoorden tot de winnaars in New York, met plussen tot 1,8 procent.

Retailers stonden woensdag wederom onder druk. Winkelconcern Target ging meer dan 7 procent onderuit na tegenvallende kwartaalcijfers. Wal-Mart speelde 2,1 procent kwijt en was daarmee de grootste verliezer onder de Dow-fondsen. Een andere grote daler was Nike, dat 0,9 procent zakte.

Olie

De resultaten van doe-het-zelfketen Lowe’s waren wel beter dan verwacht. Het aandeel ging 4,3 procent omhoog. Kantoorinrichter Staples die ook met cijfers naar buiten kwam kreeg er 0,1 procent bij.

De olieprijzen zaten opnieuw in de lift, waarbij de psychologisch belangrijke grens van 50 dollar per vat weer in het vizier kwam. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,8 procent hoger op 48,71 dollar en Brentolie werd 0,4 procent duurder op 49,49 dollar per vat.

De euro was 1,1284 dollar waard, tegen 1,1277 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.