economie

Wall Street wacht op speech Yellen

Door ANP - 27 mei 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York zijn vrijdag licht hoger aan de handel begonnen. Beleggers op Wall Street verwerkten een nieuwe groeiraming over de Amerikaanse economie en wachten op een toespraak van president Janet Yellen van de Federal Reserve later op de dag.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 0,2 procent in de plus op 17.851 punten. De brede S&P 500 stond 0,2 procent hoger op 2093 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg ook 0,2 procent, tot 4909 punten.

Voorbeurs bleek dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal op jaarbasis met 0,8 procent is gegroeid. De toename lag vrijwel in lijn met de verwachting van economen. Bij een eerdere raming werd nog een groei van 0,5 procent gemeld.

Timing

Mogelijk kan uit de speech van Yellen op de Universiteit van Harvard iets worden opgemaakt over de timing van een nieuwe rentestap door de Fed. In juni is de volgende beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank.

Bij de bedrijven staat onder meer farmaceut Valeant in de belangstelling. Het bedrijf zou een gezamenlijk overnamebod van het Japanse Takeda Pharmaceutical en investeerder TPG Capital Management naast zich hebben neergelegd. Valeant ging na opening 3,6 procent omhoog.