economie

Winst Shell ruimschoots gehalveerd

Door ANP - 04 mei 2016

DEN HAAG (ANP) – De winst van Shell is in het eerste kwartaal ruimschoots gehalveerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling is vooral te wijten aan lagere olie- en gasprijzen, maar ook aan een zwakkere gang van zaken in de raffinagemarkt. Lagere operationele kosten boden nog enig tegenwicht.

De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs), exclusief eenmalige posten, kwam uit op 1,6 miljard dollar (1,4 miljard euro). Een jaar eerder bedroeg dit resultaat, de maatstaf voor zowel het concern als de financiële markten, nog 3,7 miljard dollar.

De nettowinst, waarop het dividend wordt gebaseerd, daalde met 89 procent tot 484 miljoen dollar. Shell stelt voor 0,47 dollar per aandeel uit te keren aan zijn aandeelhouders.