economie

Winsten op Europese beurzen zakken in

Door ANP - 17 mei 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Europese beurzen stonden dinsdag in de plus, al zakten de koerswinsten wel weg in de loop van de ochtendhandel. De olieprijzen hadden te kampen met wat druk na eerder de hoogste niveaus in ruim zes maanden te hebben bereikt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde tegen het middaguur 0,4 procent hoger op 436,66 punten. De MidKap was vrijwel vlak op 638,53 punten. In Frankfurt, Parijs en Londen gingen de aandelenmarkten tot 0,7 procent omhoog.

Tankopslagbedrijf Vopak ging aan kop bij de hoofdfondsen in Amsterdam met een winst van 1,2 procent. Verzekeraar NN Group was de grootste daler met een verlies van 0,7 procent.

MidKap

In de MidKap was Delta Lloyd de sterkste stijger met een plus van 2,7 procent, terwijl vastgoedbelegger NSI onderaan bungelde met een min van meer dan 2 procent.

Bij de kleinere fondsen ging Fagron van sterkste stijger eerder op de dag naar grootste verliezer (min 2,3 procent). De toeleverancier aan apotheken meldde dat een akkoord is bereikt met het personeel van zijn Amerikaanse onderdeel Bellevue, waarvan het de sluiting heeft aangekondigd. Daardoor heeft Fagron aan de laatste opschortende voorwaarde voor de steun van verschillende investeerders bij de claimemissie voldaan.

Basic-Fit

Fitnessketen Basic-Fit kondigde aan binnenkort naar de beurs in Amsterdam te komen. Basic-Fit wil met de verkoop van aandelen onder meer zijn schulden herfinancieren en verdere groei bekostigen. Bronnen meldden eerder al dat Basic-Fit een beursgang zou overwegen. De opbrengst bij een beursgang werd geschat op minimaal 1,1 miljard euro.

In Londen stond telecomconcern Vodafone 2,2 procent hoger, dankzij meevallende kwartaalcijfers. De Britse huizenbouwer Taylor Wimpey klom 5,4 procent, na een verhoging van de financiële verwachtingen en het dividend.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,2 procent hoger op 47,82 dollar en Brentolie zakte 0,2 procent tot 48,88 dollar.

De euro was 1,1329 dollar waard, tegen 1,1333 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag.