economie

Wisselend beeld op Wall Street

Door ANP - 09 mei 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York lieten maandag een wisselend beeld zien. Grondstofgerelateerde bedrijven hadden het moeilijk door de dalende prijzen van grondstoffen en olie.

De Dow-Jonesindex stond richting het einde van de handelsdag 0,1 procent lager op 17.728 punten. De brede S&P 500 ging 0,3 procent omhoog tot 2062 punten en de technologiebeurs Nasdaq klom 0,6 procent tot 4763 punten.

De olieprijzen gingen omlaag, na de stijging eerder op de dag. De belangrijkste oliefaciliteiten in de Canadese provincie Alberta worden niet langer bedreigd door de grote bosbrand. Amerikaanse olie zakte 2,8 procent tot 43,43 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie daalde 3,9 procent naar 43,61 dollar.

Farmaciesector

Oliemaatschappij Chevron daalde 1,3 procent en ExxonMobil leverde 0,4 procent in. Mijnbouwer Freeport-McMoRan stond bijna 11 procent in het rood en staalbedrijf US Steel ging 13,7 procent onderuit door de fors lagere staalprijzen. Machinebouwer Caterpillar verloor 3,2 procent. Het bedrijf is sterk afhankelijk van de mijnbouwsector.

De farmaciesector op Wall Street zat juist in de lift. Zo steeg Teva Pharmaceutical 5,2 procent en Allergan won 6,5 procent. Mylan en Perrigo boekten plussen tot 3,3 procent.

Douwe Egberts

Koffie- en donutketen Krispy Kreme Doughnuts sprong ruim 24 procent omhoog. Het bedrijf wordt voor 1,4 miljard dollar overgenomen door investeringsmaatschappij JAB Holding, het moederconcern van Douwe Egberts.

Vleesverwerker Tyson Foods profiteerde van een verhoging van de winstverwachting voor het lopende boekjaar en klom 1,1 procent.

Euro

LendingClub kelderde meer dan 27 procent in waarde. Topman en oprichter Renaud Laplanche van de kredietverlener legt zijn functie als bestuursvoorzitter neer na een intern onderzoek.

De euro werd voor 1,1384 dollar verhandeld, tegen 1,1397 dollar bij het Europese slot.