economie

Zonnige dag op Europese beurzen

Door ANP - 09 mei 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Europese aandelenmarkten tekenen maandag koerswinsten op. In Amsterdam stond PostNL in de belangstelling na de publicatie van zijn kwartaalcijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de middaghandel 0,6 procent hoger op 433,92 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 646,29 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt wonnen tot 1,6 procent. Londen deed het wat rustiger aan met een winst van 0,2 procent.

PostNL kwam met resultaten naar buiten die grotendeels in lijn waren met de verwachtingen van analisten. Desondanks verloor het aandeel ruim 3 procent in de MidKap.

Staalproducenten

Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste daler onder de hoofdfondsen in Amsterdam met een verlies van ruim 9 procent. Roestvrijstaalbedrijf Aperam ging bijna 4 procent onderuit bij de middelgrote fondsen.

Ook elders in Europa stonden staalproducenten en mijnbouwers onder druk. Zo behoorden in Londen Anglo American, Antofagasta en Rio Tinto met verliezen tot 10 procent tot de grootste verliezers. Staalconcern ThyssenKrupp verloor in Frankfurt 4,8 procent, Salzgitter daalde bijna 5 procent.

Ajax

Bij de kleinere fondsen aan het Damrak zag Ajax zijn beurswaarde met krap 8 procent slinken. De Amsterdammers grepen zondag door een verrassend gelijkspel in Doetinchem naast de landstitel en daarmee naast een zekere deelname aan de Champions League. Ajax is nu veroordeeld tot het spelen van play-offs voor het miljoenenbal.

Het aandeel Kendrion won 2,9 procent. De producent van elektromagnetische componenten profiteerde van een adviesverhoging bij SNS. Voor metalenspecialist AMG (plus 5,3 procent) gold een soortgelijk scenario nadat ABN AMRO zijn beleggingsadvies naar boven toe bijstelde.

Euro

Value8 voerde de lijst van kleinere bedrijven aan met een plus van 8 procent. De voorgaande handelsdagen stond de beurswaarde van de investeringsmaatschappij juist sterk onder druk door een publicatie waarin vraagtekens werden gesteld bij haar boekhouding.

Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 44,08 dollar per vat. De prijs van Brent daalde 1,8 procent naar 44,54 dollar per vat. De euro werd voor 1,1389 dollar verhandeld, tegen 1,1423 dollar bij het Europese slot op vrijdag.