economie

Adempauze op beurzen

Door ANP - 30 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam is donderdag met een klein verlies aan de laatste handelsdag van juni begonnen. Daarmee lijken beleggers voor even een adempauze in te lassen na de achtbaanrit van de afgelopen dagen. Sinds het brexit-referendum gingen de koersen stevig omlaag waarna de graadmeters afgelopen dagen weer enig herstel lieten zien.

De AEX-index stond in de vroege handel 0,4 procent lager op 428,38 punten. De MidKap noteerde 0,3 procent lager op 601,10 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs zakten tot 0,7 procent.

ASML was bij de hoofdfondsen op het Damrak de sterkste stijger met een winst van 1,1 procent. De chipmachinemaker kreeg een plek op de lijst ‘top pick’ onder Europese technologiefondsen bij Citi. ArcelorMittal sloot de rij en daalde 2,8 procent. Uitzender Randstad verloor 1,7 procent ondanks een adviesverhoging bij Exane.

Opvallende winnaars

Bij de kleinere fondsen op het Damrak waren farmaceuten Kiadis Pharma en Probiodrug opvallende winnaars. Kiadis won 8,3 procent nadat het goedkeuring kreeg van de Europese toezichthouder EMA voor gebruik van zijn middel ATIR101 bij stamceltransplantaties. Probiodrug won 4,8 procent nadat het bekendmaakte samen te gaan werken met Crossbeta Biosciences aan een middel tegen Alzheimer.

Deutsche Bank verloor in Frankfurt 3,6 procent waarmee het tot de sterkste dalers in de DAX behoorde. De bank is niet door recente stresstest van de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten gekomen. Datzelfde gold voor het Spaanse Banco Santander, dat in Madrid 3,1 procent aan beurswaarde inleverde. Voor Santander is het al de derde keer dat het een onvoldoende scoort, voor Deutsche Bank de tweede maal.

RBS omlaag

In Londen verloor RBS 4,5 procent nadat het een adviesverlaging kreeg bij Morgan Stanley. Investeerder 3i won in de Britse hoofdstad ruim 6 procent. Sinds de publicatie van de jaarcijfers van de Nederlandse discounter Action, waar 3i eigenaar van is, zijn er volgens de investeerder meerdere partijen geweest die interesse toonden in het belang.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 49,16 dollar en Brentolie zakte ook 1,6 procent tot 49,82 dollar per vat. De euro noteerde een stand van 1,1106 dollar, tegen 1,1105 dollar aan einde van de Europese handel woensdag.