economie

AEX opent met winst

Door ANP - 22 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam is de handelsdag woensdag hoger aangevangen, al vlakte de winst in het eerste handelsuur wel wat af. Ook elders in Europa gingen graadmeters vooruit. Beleggers zijn in afwachting van het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie, dat donderdag wordt gehouden. De vrees voor een brexit lijkt steeds minder, al is de uitkomst allerminst zeker.

De AEX stond na circa drie kwartier handelen 0,2 procent hoger op 441,28 punten. De MidKap noteerde een plus van 0,3 procent op 637,37 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt lieten plussen zien van 0,2 tot 0,5 procent.

Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen op het Damrak met een winst van 1,1 procent. Biotechnologiebedrijf Galapagos sloot de rij met een verlies van 0,8 procent. Supermarktconcern Ahold verloor 0,3 procent. De Belgische supermarktketen Colruyt maakte bekend dat het in België terrein heeft gewonnen ten opzichte van Ahold en diens fusiepartner Delhaize.

PostNL

Het aandeel Delhaize verloor in Brussel 0,4 procent terwijl Colruyt door winstnemingen bijna 6 procent aan beurswaarde kwijtspeelde.

PostNL boekte bij de middelgrote fondsen op Beursplein 5 een winst van 0,6 procent, nu kredietbeoordelaar Moody’s positiever is gestemd over de onderneming. Zo is PostNL er in 2015 volgens de firma financieel sterker voor komen te staan, met een gezonde kasstroom. Air France-KLM won 1,8 procent en behoorde daarmee in de MidKap tot de grotere stijgers, nadat de piloten van Air France afzien van een nieuwe staking.

Sif Holding zag bij de kleinere fondsen zijn beurswaarde met ruim 4 procent stijgen. Zowel ABN AMRO als HSBC gaan de funderingsbouwer volgen met een koopadvies.

H&M

Kledingketen H&M stond in Stockholm 0,1 procent hoger, ondanks een lagere winst in het tweede kwartaal. De Zwitserse bank Julius Baer profiteerde van een adviesverhoging. Het aandeel won in Zürich 2 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 50,33 dollar. Brent won 0,8 procent tot 51,01 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1271 dollar, tegen 1,1255 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op dinsdag.