economie

AEX staat voor flink hogere opening

Door ANP - 20 juni 2016

AMSTERDAM (AFN) – De AEX-index lijkt de handelsdag maandag met een stevige winst te beginnen. De verminderde vrees dat de Britten deze week zullen besluiten uit de EU te stappen, geeft de handel steun.

Sinds de moord op het Britse parlementslid Jo Cox lijken de kansen op een brexit verminderd. Polls wijzen uit dat de het verschil tussen voor- en tegenstanders van de EU oploopt in het voordeel van de pro-EU-stemmers.

Het referendum, op donderdag, zorgt al enige tijd voor een zeer nerveuze en onzekere stemming op de beursvloeren. Beurshuis Euronext waarschuwde al zich schrap te zetten voor een hectische week op de aandelenmarkten. De uitbater van onder meer de beurs in Amsterdam, maar ook van Brussel, Parijs en Lissabon, verwacht hoge volumes en een wisselvallig koersverloop.

Air France-KLM

Op Beursplein 5 begint hoofdindex AEX de week in een nieuwe samenstelling. Nieuweling in de hoofdindex is biotechnologiebedrijf Galapagos. Bij de middelgrote fondsen komen Refresco Gerber en Wessanen, terwijl AND International Publishers en Holland Colours een plek krijgen in de graadmeter voor kleinere bedrijven.

Bij de bedrijven weet Air France-KLM de aandacht weer op zich gericht. Piloten van Air France gaan van 24 tot en met 27 juni wederom staken. De piloten zijn nog altijd verbolgen over nieuwe kostenbesparingen die het bedrijf wil doorvoeren en een krimp van het vluchtaanbod.

Euro

Verzekeraar Aegon heeft samen met dochterbedrijf TKP als eerste een vergunning van de Nederlandsche Bank (DNB) gekregen om een algemeen pensioenfonds (APF) op te richten. Het Stap Algemeen Pensioenfonds is de eerste in zijn soort in Nederland, aldus het Financieele Dagblad.

Aanbieder van interim-professionals Novisource maakte bekend kostenbesparende maatregelen te nemen. Daarmee wil het bedrijf de winstgevendheid verbeteren.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg voorbeurs 1,1 procent tot 48,49 dollar. Brent werd 1 procent duurder op 49,68 dollar per vat. De euro was 1,1357 dollar waard, tegen 1,1249 dollar bij het Europese slot vrijdag .