economie

AFM krimpt eigen bestuur in

Door ANP - 13 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Autoriteit Financiële Markten (AFM) brengt zijn raad van bestuur terug van vier naar drie leden. Volgens de toezichthouder past de ,,stroomlijning van het bestuur” in de verbetering van de interne organisatie die vorig jaar is ingezet.

De AFM wacht met de inkrimping tot de benoemingstermijn van twee bestuursleden eind november afloopt. Gerben Evers wordt herbenoemd voor vier jaar en Harman Korte gaat zich richten op andere taken binnen de organisatie. Merel van Vroonhoven blijft voorzitter van de raad van bestuur.

Eind vorig jaar kwam de AFM onder vuur te liggen van onder meer minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wegens fouten in de beoordeling van zogeheten rentederivaten. Veel bedrijven kwamen in de problemen doordat ze die ingewikkelde producten kochten.

Na de kritiek van Dijsselbloem werden vier van de vijf leden van de raad van toezicht vervangen, omdat het interne toezicht had gefaald. De minister sprak van een ,,hoog opgelopen discussie” over nevenbelangen en integriteitsvraagstukken. Een van de nieuwe leden, Annemarie van Gaal, stapte vervolgens een halfjaar later alweer op.