economie

‘Banken keren Londen de rug toe’

Door ANP - 24 juni 2016

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) – Geruchten over banken die Londen willen verlaten zwellen aan, nu de Britten ervoor kiezen uit de Europese Unie te stappen. Onder meer BNP Paribas, Morgan Stanley en JPMorgan zouden een vertrek uit zakenwijk de City overwegen.

De van huis uit Amerikaanse bank Morgan Stanley zou circa 2000 medewerkers willen overplaatsen naar Frankfurt en Dublin, hetgeen door de bank zelf overigens werd ontkend.

Citigroup en investeerder BlackRock gaan mogelijk snijden in het Londense personeelsbestand, terwijl JPMorgan eerder al aangaf een verhuizing uit de Britse hoofdstad te overwegen bij een brexit. Amsterdam, Dublin, Parijs en Frankfurt worden genoemd als mogelijke alternatieven voor Londen.

Goedkoop

Volgens het Economisch Bureau van ING hebben Amsterdam en Frankfurt met een gunstig leef- en innovatieklimaat goede papieren om vertrekkende bedrijven aan te trekken. Frankfurt is met de ECB-zetel en het cluster daaromheen waarschijnlijk het eerste alternatief voor banken, meent het bureau.

Amsterdam heeft daarentegen goede kansen voor bedrijven die ook op zoek gaan naar een innovatiever klimaat. Ook is het leven in Amsterdam in vergelijking met andere steden volgens de bank nog altijd goedkoop, wat het aantrekken van goed personeel bevordert.