economie

Beleggers blijven nerveus over brexit

Door ANP - 27 juni 2016

AMSTERDAM (AFN) – De beurzen in Europa lieten maandagochtend opnieuw minnen zien na de zware koersverliezen van vrijdag door de brexit. Beleggers zijn onzeker over de gevolgen van een Brits vertrek uit de Europese Unie en blijven daardoor voorzichtig.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,7 procent lager op 421,43 punten. Vrijdag sloot de hoofdgraadmeter op het Damrak 5,7 procent in de min. Dat was een van de 25 slechtste beursdagen ooit. De MidKap ging 1,2 procent omlaag tot 602,27 punten. Parijs, Frankfurt en Londen zakten 0,2 tot 0,7 procent.

In Madrid ging de beurs juist 2,8 procent omhoog na de uitslag van de Spaanse verkiezingen. De conservatieve PP van demissionair premier Mariano Rajoy heeft zondag opnieuw de parlementsverkiezingen gewonnen.

Onzekerheid

Na de uitslag over het Britse lidmaatschap van de EU breekt nu een periode van grote onzekerheid aan voor beleggers over wat de gevolgen van een brexit zullen zijn. Die onduidelijkheid zal de beurshandel voorlopig blijven overschaduwen, denken marktkenners. Het Britse pond sterling staat nog steeds onder druk. Het pond zakte naar het laagste niveau in 31 jaar na de scherpe koersval van vrijdag. Ook loopt de goudprijs verder op, wat erop wijst dat beleggers nog steeds veilige havens zoeken.

In de AEX was informatieleverancier Wolters Kluwer de sterkste stijger met een winst van 0,9 procent, geholpen door een hoger beleggingsadvies van Barclays. Uitzendconcern Randstad bungelde onderaan met een min van 2,8 procent, na een adviesverlaging door Goldman Sachs.

Londen

In Londen kelderde easyJet ruim 12 procent. De Britse prijsvechter heeft zijn verwachtingen naar beneden toe bijgesteld vanwege de brexit. Ook kampt easyJet met de gevolgen van de stakingen in Frankrijk en slecht weer.

De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde 0,4 procent hoger op 47,82 dollar en Brentolie klom 0,7 procent tot 48,75 dollar. De euro zakte naar 1,1054 dollar, tegen 1,1114 dollar bij het slot in Europa vrijdag.