economie

Beleggers minder bevreesd voor brexit

Door ANP - 20 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenmarkten in Europa lieten maandag stevige koerswinsten optekenen. De beurshandel kreeg steun van een wegebbende vrees voor een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

In Amsterdam stond de AEX-index halverwege de middaghandel 3,3 procent hoger op 435,89 punten. De MidKap steeg 3 procent tot 634,27 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 3,4 procent.

Beleggers putten moed uit de jongste peilingen in Groot-Brittannië, die erop wijzen dat de Britten donderdag niet zullen kiezen voor een vertrek uit de EU. De afgelopen tijd zorgde de vrees voor een brexit voor aanzienlijke verliezen op de wereldwijde beurzen.

Goudprijs

De goudprijs staat onder druk door de afzwakkende angst voor een brexit. De prijs van het edelmetaal liep eerder juist flink op omdat beleggers in onzekere tijden vluchten in veilig geachte beleggingen, zoals goud.

Het Britse pond sterling zit juist flink in de lift tegenover de dollar. De munt klom met 2 procent naar 1,4638 dollar, de sterkste stijging in bijna acht jaar.

Fondsen

In de AEX stonden alle 25 fondsen in het groen. Kabelconcern Altice was koploper met een plus van 8 procent. Ook de financiële bedrijven deden het goed. Aegon, ING, ABN AMRO en NN Group tekenden winsten tot 5,1 procent op. In de MidKap klom Delta Lloyd 3,9 procent.

Biotechnologiebedrijf Galapagos ging als nieuwkomer bij de hoofdfondsen 3 procent omhoog. Verder dikte Randstad 4,6 procent aan. De uitzender heeft een bod uitgebracht op het Franse detacheringsbedrijf Ausy.

Olie

Op de lokale markt op het Damrak leverde het aandeel Novisource ruim 9 procent in. De aanbieder van interimprofessionals kondigde een bezuinigingsoperatie aan, maar gaf daarbij weinig details prijs.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,9 procent tot 48,91 dollar. Brentolie werd 1,9 procent duurder op 50,11 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1343 dollar, tegen 1,1249 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op vrijdag.