economie

België akkoord met EU-wet belastingontwijking

Door ANP - 20 juni 2016

BRUSSEL (ANP) – België stemt alsnog in met EU-maatregelen om belastingontwijking door multinationals in de EU per 1 januari 2019 aan banden te leggen. Dat heeft minister Johan Van Overtveldt (Financiën) maandagavond in Brussel bekendgemaakt.

Het pakket maatregelen moet voorkomen dat bedrijven in verschillende landen ‘fiscaal shoppen’ en andere foefjes aanwenden om geen of zo min mogelijk belasting af te dragen. Daarover bereikten de EU-ministers vrijdag in Luxemburg een principe-akkoord, maar België ging onverwacht dwarsliggen over het deel van het wetsvoorstel dat renteaftrek door bedrijven beperkt.

Van Overtveldt gaat nu in op een aanbod van Jeroen Dijsselbloem, die de onderhandelingen leidde, om tot 2024 uitstel te krijgen voor het invoeren van die beperking. ,,Op deze manier kan het ontmoedigen van belastingontwijking aangescherpt worden, zonder economische schade”, zegt Van Overtveldt in een verklaring.