economie

België blokkeert deal belastingontduiking

Door ANP - 17 juni 2016

LUXEMBURG (ANP) – De EU-ministers van Financiën hebben vrijdagmiddag de onderhandelingen afgebroken over het aan banden leggen van belastingontwijking door multinationals. De Belgische minister Johan van Overtveldt kon niet instemmen met het deel van het wetsvoorstel dat renteaftrek door bedrijven beperkt.

België heeft van minister Jeroen Dijsselbloem, die de onderhandelingen leidt, tot maandag middernacht tijd gekregen om in te stemmen met het wetsvoorstel. Het land biedt bedrijven zogenaamde notionele-interestaftrek waarmee vennootschappen een fictieve rente kunnen aftrekken van hun winst. Van Overtveldt werd terug naar de Belgische hoofdstad gefloten.

De nieuwe richtlijn moet een einde maken aan agressief ‘fiscaal shoppen’. Veel ondernemingen maken nu handig gebruik van de verschillende belastingregels in de 28 EU-lidstaten om zo weinig mogelijk af te dragen.

Het Europees Parlement stemde vorige week al in met het pakket, dat ook het wegsluizen van winst en royalty’s naar belastingparadijzen aan banden legt. Belasting moet worden betaald in het land waar de winst wordt behaald.