economie

Beurshandel in teken referendum brexit

Door ANP - 23 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurshandel in Europa is donderdag hoger begonnen. De handel wordt donderdag, maar zeker ook vrijdag, geheel overschaduwd door het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Beleggers zullen voorzichtig blijven totdat er duidelijkheid is over de uitslag.

De AEX-index in Amsterdam stond omstreeks 09.40 uur 0,6 procent hoger op 444,06 punten. De MidKap ging licht omhoog tot 639,23 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen stonden tot 0,6 procent in de plus.

Volgens peilingen is er een meerderheid voor het blijven van de Britten in de EU, al is de uitslag erg lastig te voorspellen. De vrees voor een brexit leidde eerder tot grote onrust op de aandelenmarkten, maar een wegebbende angst voor een Brits vertrek uit de EU zorgde deze week juist voor koersstijgingen.

Altice

Veel ander richtinggevend nieuws was niet voorhanden. Wel waren er nog cijfers over de industrie en dienstensector in onder meer Duitsland en Frankrijk, en later ook over de eurozone. Uit de Verenigde Staten komen in de middag gegevens over de uitkeringsaanvragen, de industrie en huizenmarkt, plus een economische graadmeter.

Bij de hoofdfondsen op het Damrak was kabelaar Altice koploper met 2 procent winst. Ook levensmiddelenconcern Unilever en staalbedrijf ArcelorMittal deden het met plussen tot 1,5 procent goed.

Olie

Galapagos steeg 0,9 procent. Het biotechnologiebedrijf kondigde aan Mary Kerr te willen benoemen tot bestuurder en daarvoor op 26 juli een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeen te roepen. De Britse Kerr is de hoogste baas bij NeRRe Therapeutics. Daarvoor bekleedde zij twintig jaar lang verscheidene topfuncties bij GSK.

Op de beurs in Londen trok Tesco de kar. Het supermarktconcern meldde dat de onderliggende omzet in Britse winkels voor het eerst in vijf jaar voor twee kwartalen op rij omhoog ging. Het aandeel won daarop 2 procent. In Duitsland vielen energiereuzen RWE en E.ON op met winsten tot 3 procent.

De olieprijzen gingen omhoog. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 49,29 dollar en Brent steeg 0,3 procent tot 50,05 dollar. De euro werd verhandeld voor 1,1329 dollar, tegen 1,1285 dollar bij het slot in Europa woensdag.