economie

Beurzen Europa fors onderuit

Door ANP - 16 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurshandel is donderdag met verlies begonnen, in navolging van de lagere koersen in New York en Azië. Beleggers verwerken de rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of Japan. In Amsterdam staat chipmachinefabrikant ASML in de belangstelling na een miljardenovername.

De AEX-index in Amsterdam stond kort na de openingsbel 0,8 procent lager op 416,33 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 616,07 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 1,3 procent.

ASML (min 0,3 procent) neemt het Taiwanese Hermes Microvision over voor omgerekend ruim 2,7 miljard euro. Met de aankoop voegt ASML technologie aan zijn portfolio toe waarmee kleinere chips gemaakt kunnen worden. Naar verwachting wordt de transactie in het vierde kwartaal afgerond.