economie

Beurzen Europa gaan verder omhoog

Door ANP - 29 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn woensdag hoger geopend, waarmee werd voortgeborduurd op het dinsdag ingezette herstel van de eerdere zware verliezen door de brexit. De beurshandel in Europa trekt zich op aan de hogere slotstanden in New York en Azië.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur een winst van 1,4 procent op 423,42 punten. De MidKap won 1 procent tot 595,28 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen werden winsten behaald tot 1,7 procent.

In de AEX was ING de sterkste stijger met een plus van 4 procent. Kabelaar Altice ging 3,4 procent vooruit op het Damrak. De nieuwe topman Michel Combes heeft gezegd dat de groei van het bedrijf in de Verenigde Staten ligt. Onlangs rondde Altice de miljardenovername van de Amerikaanse branchegenoot Cablevision af.

Hoger beleggingsadvies

Boskalis kreeg er 2 procent bij, geholpen door een hoger beleggingsadvies van Kepler Cheuvreux. Liberum verhoogde het advies voor Shell (plus 2,5 procent).

Brouwer Heineken (min 0,5 procent) was de enige daler bij de Amsterdamse hoofdfondsen, na een adviesverlaging door HSBC. Bank of America verlaagde zijn advies voor ABN AMRO en Barclays stelde het advies voor Aegon neerwaarts bij.

Vervroegd aflossen

Staalconcern ArcelorMittal noteerde een plus van 2 procent. Obligatiehouders van ArcelorMittal hebben voor ruim 576 miljoen dollar aan obligaties aangeboden aan de staalgigant. Het voornemen om de leningen vervroegd af te lossen werd twee weken geleden aangekondigd.

In Londen zetten de Britse banken hun opmars voort, na de dramatische koersdalingen door de uitslag van het brexit-referendum. Zo won Lloyds Banking Group 2,6 procent, Royal Bank of Scotland klom 2,9 procent en Barclays steeg 3,7 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,3 procent tot 48,45 dollar en Brentolie klom 1,1 procent tot 49,11 dollar per vat. De euro noteerde een stand van 1,1090 dollar, tegen 1,1047 dollar aan einde van de Europese handel dinsdag.