economie

Beurzen Europa hervatten neergang

Door ANP - 16 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurshandel is donderdag met verlies begonnen, in navolging van de lagere koersen in New York en Azië. Beleggers verwerken de rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of Japan. In Amsterdam staat chipmachinefabrikant ASML in de belangstelling na een miljardenovername.

De AEX-index in Amsterdam stond in het eerste handelsuur 0,5 procent lager op 417,37 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 616,15 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,8 procent.

De Fed hield zoals verwacht de rente ongewijzigd. De onzekerheid rond een mogelijke Brexit speelde volgens de koepel van Amerikaanse centrale banken een rol bij het besluit om de rente te handhaven. De Fed verwacht later dit jaar nog wel met twee rentestappen te komen. De Japanse centrale bank liet zijn monetaire beleid eveneens onveranderd. De Nikkei sloot mede daardoor flink lager.

ASML stijgt

ASML (plus 0,2 procent) neemt het Taiwanese Hermes Microvision over voor omgerekend ruim 2,7 miljard euro. Met de aankoop voegt ASML technologie aan zijn portfolio toe waarmee kleinere chips gemaakt kunnen worden. Naar verwachting wordt de transactie in het vierde kwartaal afgerond.

Bij de grootste verliezers in de AEX behoorden aandelen van verzekeraars, zoals Aegon (min 1,3 procent) en NN (min 1,3 procent). Digitaal beveiliger Gemalto stond aan kop met een plus van 1,5 procent, geholpen door een adviesverhoging van Berenberg. In de MidKap toonde verzekeraar Delta Lloyd de grootste min, met 2,4 procent.

Fagron zakt

Fagron zakte bij de kleinere fondsen 1,9 procent. De apotheektoeleverancier kondigde aan maximaal ruim 17 miljoen nieuwe aandelen uit te geven aan bestaande aandeelhouders om zo 88,2 miljoen euro op te halen. De emissie maakt deel uit van een eerder aangekondigde kapitaalverhoging die werd verdeeld in twee stappen. In mei werd het eerste deel van de kapitaalverhoging ter waarde van 131 miljoen euro afgerond.

De olieprijzen gingen voor de zesde handelsdag op rij omlaag, de langste verliesreeks sinds februari. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,6 procent tot 47,26 dollar. Brent werd 1,5 procent goedkoper tot 48,23 dollar.

De euro was 1,1268 dollar waard, tegen 1,1244 dollar bij het Europese slot woensdag.