economie

‘Beurzen Europa openen met kleine uitslagen’

Door ANP - 21 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen beginnen dinsdag naar verwachting rond het niveau van een dag eerder. Daarmee lijken beleggers een pas op de plaats te maken, na de zeer scherpe koerswinsten een dag eerder.

De vrees dat Groot-Brittannië uit de Europese Unie vertrekt is inmiddels flink afgenomen. De meest recente peilingen voor het Britse referendum van donderdag geven beleggers vertrouwen. De afgelopen tijd nam de vrees voor een brexit nog toe, wat zorgde voor aanzienlijke verliezen op de wereldwijde beurzen.

Beleggers houden verder de Federal Reserve in de gaten. Fed-voorzitter Janet Yellen verschijnt later op de dag voor de bankencommissie van de het Amerikaanse Congres. Vorige week liet Yellen in een toelichting op het rentebesluit nog weten dat de onzekerheid rond een brexit een van de redenen was dat de rente deze maand onveranderd werd gelaten.

Altice

Na opening van de beurs volgen nog cijfers over het vertrouwen van Duitse beleggers in de economie van onderzoeksinstituut ZEW.

Aan het bedrijvenfront weet Altice de aandacht op zich gericht. De Franse kabelaar neemt zijn management op de schop. De in Amsterdam genoteerde onderneming heeft onder meer Michel Combes benoemd als nieuwe bestuursvoorzitter van Altice NV. De oud-topman van Alcatel-Lucent vervangt Dexter Goei, die de baas wordt bij Altice USA.

Euro

De AEX-index sloot maandag 3,5 procent hoger op 436,50 punten. De MidKap kreeg er 3,1 procent bij tot 635,11 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 3,5 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 48,98 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper 50,18 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1334 dollar, tegen 1,1309 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op maandag.