economie

Beurzen Europa sterk omhoog

Door ANP - 20 juni 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Europese aandelenmarkten gingen maandag sterk omhoog op de eerste dag van een spannende beursweek. Beleggers putten moed uit de jongste peilingen in Groot-Brittannië, die erop wijzen dat de Britten er donderdag niet voor zullen kiezen de Europese Unie te verlaten.

In Amsterdam stond de AEX-index tegen het einde van de ochtendhandel 3 procent hoger op 434,53 punten. De MidKap kreeg er 2,6 procent bij en kwam op 631,94 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 3 procent.

Het referendum over de toekomst van het Britse EU-lidmaatschap zal deze week naar verwachting de beurshandel domineren. Beursbedrijf Euronext heeft al gewaarschuwd dat het hoge handelsvolumes en een wisselvallig koersverloop verwacht.

Galapagos

Financiële fondsen stonden bij de sterkste stijgers in de AEX. Aegon, ABN AMRO, NN Group en ING boekten koerswinsten tot 4,4 procent. Er waren geen dalers bij de hoofdfondsen op het Damrak.

Galapagos maakte maandag voor het eerst deel uit van de Amsterdamse hoofdindex. Het biotechnologiebedrijf won 3 procent. Verder dikte Randstad 3 procent aan. De uitzender heeft een bod uitgebracht op het Franse detacheringsbedrijf Ausy.

Air France-KLM

Bij de middelgrote fondsen werden de nieuwkomers Refresco Gerber en Wessanen respectievelijk 1,5 en 1,6 procent meer waard. Air France-KLM steeg in de MidKap 2 procent, ondanks een hernieuwde stakingsdreiging van de Franse piloten.

Op de lokale markt leverde het aandeel Novisource ruim 9 procent in. De aanbieder van interimprofessionals kondigde een bezuinigingsoperatie aan, maar gaf daarbij weinig details.

Olie

Nu een stem voor een Brits vertrek uit de EU minder waarschijnlijk lijkt dan voor het weekeinde, veert ook het Britse pond sterling op. De scherpste koersstijging in bijna acht jaar bracht de munt op 1,4625 dollar. De euro werd verhandeld voor 1,1338 dollar, tegen 1,1249 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op vrijdag

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,6 procent tot 48,73 dollar. Brentolie werd 1,7 procent duurder op 50,01 dollar per vat.