economie

Beurzen Europa vinden weg omhoog

Door ANP - 15 juni 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Europese aandelenbeurzen stonden woensdag na een periode van stevige verliezen eindelijk weer eens op winst. Vooral de vrees voor een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie drukte de afgelopen dagen het sentiment. Beleggers kijken uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond.

De Amsterdamse AEX-index koerste kort na de openingsbel op Wall Street 0,6 procent hoger op 421,67 punten. De MidKap won 0,7 procent tot 623,27 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 1,3 procent omhoog.

Op het Damrak stonden de meeste hoofdfondsen op winst. Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis was met een plus van 3,8 procent de sterkste stijger. De grootste dalers in de AEX waren ABN AMRO en NN Group met een min van 1,1 procent.

Value8

ArcelorMittal werd 3,5 procent meer waard. Het door zwakke marktomstandigheden geteisterde staalconcern liet weten dat het zijn schuld verder wil afbouwen door voor in totaal 600 miljoen dollar aan obligaties terug te kopen.

Investeerder Value8 was bij de kleinere fondsen een opvallende winnaar. Het aandeel won bijna 8 procent nadat topman Peter Paul de Vries aandeelhouders gerust wist te stellen over de financiële situatie van het bedrijf. In de weken sinds een kritische publicatie over de boekhouding kelderde het aandeel met ongeveer 30 procent.

Op de lokale markt kreeg Esperite er bijna 19 procent bij. Het stamcelbedrijf liet weten dat een eerder aangekondigde reorganisatie om kosten te besparen vruchten begint af te werpen.

Euro

Het Britse softwarebedrijf Aveva leverde in Londen bijna 13 procent in. Het liet weten dat hernieuwde overnamegesprekken met het Franse Schneider Electric (plus 2,2 procent in Parijs) op niets zijn uitgelopen. Inditex, het moederbedrijf van kledingketen Zara, won in Madrid 4,8 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,4 procent op 47,78 dollar. Brent werd 2 procent goedkoper op 48,84 dollar. De euro was 1,1214 dollar waard, tegen 1,1209 dollar bij het Europese slot dinsdag.