economie

Beurzen flink in mineur

Door ANP - 14 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs is dinsdag duidelijk lager aan de handelsdag begonnen. Ook de andere graadmeters in Europa stonden stevig in de min, in navolging van verliezen op de beurzen in New York en in Azië.

Zorgen om de wereldeconomie en over een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zetten het sentiment al enige tijd onder druk. Verder wordt met spanning uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 1 procent lager op 424,15 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 626,90 punten. De indices in Londen, Frankfurt en Parijs stonden tussen de 0,5 procent en 0,8 procent in het rood.

Randstad

De hoofdindex op Beursplein 5 kende vrijwel alleen maar verliezers. ABN AMRO was met een plus van 0,1 procent de enige uitzondering. De kleinste minnen werden geschreven door Gemalto (min 0,1 procent) en Aegon (min 0,3 procent). ArcelorMittal was de grootste daler en speelde 2,1 procent aan beurswaarde kwijt, gevolgd door Aalberts en Vopak die 1,5 procent zakten.

Randstad daalde 1,2 procent. De uitzender maakte, zonder een overnamesom prijs te geven, bekend dat het freelance marktplaats Twago overneemt. Bij de kleinere fondsen steeg Accell 0,4 procent. ING is de fietsenfabrikant gaan volgen met een koopadvies.

Danone

In Parijs steeg Danone 0,2 procent. De Franse voedselfabrikant is positiever geworden over zijn winstgevendheid. In Londen behoorden Rio Tinto, BHP Billiton en Anglo American tot de dalers, met minnen tussen de 1 procent en 3 procent. Uitschieter was elektronicadistributeur Premier Farnell een absolute uitschieter met een plus van bijna 50 procent. Het bedrijf kreeg een overnamebod van het Zwitserse Daetwyler (min 5 procent in Zurich).

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,4 procent tot 48,19 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper, en werd verhandeld voor 49,69 dollar per vat. De euro was 1,1257 dollar waard, tegen 1,1280 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op maandag.