economie

Beurzen vlak na sterke koerswinsten

Door ANP - 21 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs liet dinsdag geen grote koersuitslagen zien. Ook de andere aandelenmarkten in Europa kwamen amper in beweging. Daarmee maakten beleggers een pas op de plaats, na de zeer scherpe koerswinsten van een dag eerder.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 0,1 procent hoger op 436,85 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 635,39 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen stonden vlak tot 0,2 procent in de min.

De beurzen gingen maandag zeer sterk omhoog door de wegebbende vrees voor een Brits vertrek uit de Europese Unie. De jongste peilingen wijzen op een meerderheid voor een blijven van Groot-Brittannië in de EU bij het referendum komende donderdag.

Altice

De hoofdindex op Beursplein 5 had met kabelaar Altice (plus 1,6 procent) de sterkste stijger. Er is een nieuwe bestuursvoorzitter benoemd bij de onderneming. Oprichter Patrick Drahi treedt daarnaast terug als toezichthoudend voorzitter van Altice en zal een adviserende rol gaan spelen bij het in Amsterdam genoteerde Franse kabelconcern.

Philips noteerde 0,3 procent in het groen. Het technologieconcern neemt het Noord-Ierse bedrijf PathXL over, dat onder meer is gespecialiseerd in digitale beeldverwerking van pathologische analyses. Er werden geen financiële details naar buiten gebracht.

Olie

In Frankfurt ging de Duitse vorkheftruckbouwer Kion 5,3 procent omlaag, na de bekendmaking van de overname van de Amerikaanse logistieke automatiseerder Dematic ter waarde van 2,1 miljard dollar

In Londen stonden de mijnbouwers onder druk, onder meer na een winstwaarschuwing van platinaproducent Anglo American Platinum. Moederconcern Anglo American leverde 2,3 procent in, Rio Tinto daalde 1,2 procent en BHP Billiton verloor 1,1 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 49,12 dollar. Brentolie daalde 0,6 procent tot 50,35 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1346 dollar, tegen 1,1309 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op maandag.