economie

Beurzen zetten brexit-zorgen even opzij

Door ANP - 17 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn vrijdag met winst de handel uitgegaan. Daarmee lieten de graadmeters iets van herstel zien, na de stevige verliezen eerder deze week vanwege de vrees voor een brexit. Deze ebde iets weg door de speculatie dat de moord op een Brits parlementslid zal zorgen voor minder steun voor een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

In Amsterdam sloot de AEX-index met een winst van 0,8 procent op 421,77 punten. De MidKap klom 1,1 procent tot 615,87 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt lieten de graadmeters winsten tot 1,2 procent zien.

Het donderdag vermoorde parlementslid Jo Cox was een fervent tegenstander van een brexit en de financiële markten achten de kans nu wat groter dat de Britten voor een blijven in de EU zullen stemmen. Eerder wezen peilingen juist nog op een voorsprong voor het brexit-kamp. De campagnes van beide kanten zijn stilgelegd.

Hectische week

Euronext zet zich in ieder geval schrap voor een hectische week op de aandelenmarkten. De uitbater van onder meer de beurs in Amsterdam verwacht hoge volumes en een wisselvallig koersverloop rond het referendum op 23 juni.

ING Groep was met een winst van 3,1 procent de sterkste stijger in de AEX. Ook andere financiële fondsen deden het goed. Zo won Aegon 2 procent en ging ABN AMRO 1,2 procent vooruit. Delta Lloyd klom in de MidKap 4,3 procent.

Euro

Ook elders in Europa bleken bankaandelen populair. Zo schaarden Credit Agricole, Société Générale zich in Parijs onder de sterkste stijgers. Gingen in Frankfurt Deutsche Bank en Commerzbank stevig vooruit. En deden beleggers in Londen ook een duit in het zakje met stevige plussen voor Lloyds Banking en Standard Chartered.

In Frankfurt won technologieconcern Siemens 1,5 procent. Het Duitse bedrijf voegt zijn divisie op het gebied van windenergie samen met zijn Spaanse branchegenoot Gamesa, dat in Madrid bijna 6 procent aan beurswaarde won. Door de fusie ontstaat ’s werelds grootste bouwer van windturbines.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,6 procent tot 47,40 dollar. Brent werd 2,8 procent duurder tot 48,51 dollar. Een dag eerder verloor olie juist nog stevig aan waarde. De euro was 1,1249 dollar waard, tegen 1,1154 dollar bij het Europese slot donderdag.