economie

Bloedbad op Aziatische beurzen

Door ANP - 24 juni 2016

TOKIO (ANP) – De beurzen in het Verre Oosten zijn vrijdag gekelderd. Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zorgde voor een verkoopgolf op de beursvloeren.

De Nikkei-index in Tokio kelderde 7,9 procent tot 14.952,02 punten. Een sterke waardestijging van de Japanse yen zette bedrijven die veel exporteren flink lager. Zo behoorden automakers als Toyota (min 8,9 procent), Nissan (min 8,1 procent) en Mazda (min 11,7 procent) tot de grotere verliezers. Ook industrieel conglomeraat Hitachi ging met een min van 10,3 procent scherp onderuit.

,,Ik heb nog nooit een markt als deze meegemaakt. De markten zijn gek geworden”, aldus een beurshandelaar in Singapore. ,,Beleggers willen alleen maar hun aandelen verkopen. Je verkoopt en stelt daarna pas vragen”, aldus een effectenspecialist in Sydney.

Daling olieprijzen

Een flinke daling van de olieprijzen drukte daarnaast op aandelen van energiebedrijven. In Hongkong behoorden bedrijven met een flinke blootstelling in Groot-Brittannië, zoals Standard Chartered (min 9,3 procent) en HSBC (min 9,3 procent) bij de grootste verliezers. Ook andere banken in Azië klapten naar beneden.

De Hang Seng in Hongkong verloor tussentijds 4,2 procent. De graadmeters in Sydney en Seoul daalden beide 3,1 procent.