economie

BoE grijpt waarschijnlijk deze zomer nog in

Door ANP - 30 juni 2016

LONDEN (ANP) – De Bank of England (BoE) komt deze zomer waarschijnlijk met meer stimuleringsmaatregelen vanwege de onrust rond het aanstaande vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Dat heeft gouverneur Mark Carney donderdag in een toespraak gezegd.

De Britse centralebankpresident benadrukte eerder al dat hij niet zal aarzelen in te grijpen om ervoor te zorgen dat de financiële markten blijven functioneren. Dat Carney nu opnieuw op stappen hintte, zorgde bij beleggers meteen voor positieve reacties. De toonaangevende FTSE-index in Londen sloot donderdag 2,3 procent in de plus.

Carney benadrukte wel dat er grenzen zijn aan wat de centrale bank precies kan. De BoE zal de situatie komende weken nauwlettend in de gaten houden, en aan de hand daarvan beoordelen welke maatregelen precies nodig zijn. Op de beleidsvergadering in juli kan naar verwachting de eerste inschatting van de economische schade van de brexit worden gemaakt. Een uitgebreidere afweging volgt dan in augustus.

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) is volgens ingewijden van persbureau Bloomberg inmiddels aan het overwegen om in te grijpen. De ECB koopt al ruim een jaar maandelijks voor tientallen miljarden euro’s aan obligaties op. Aan het schuldpapier dat daarvoor in aanmerking komt zitten echter restricties verbonden. De ECB zou nu overwegen om die beperkingen op te rekken, waardoor er dus indirect meer geld in de Europese economie gepompt kan worden.