economie

Brexit domineert de beursweek

Door ANP - 19 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – Beleggers gaan een spannende beursweek tegemoet. Met een hoogtepunt op donderdag en vooral vrijdag zal de hele handelsweek in het teken staan van het referendum over het Britse lidmaatschap in de Europese Unie. Een keuze voor een Brits uittreden, een brexit, zal naar alle verwachting voor grote schokken op de financiële markten zorgen.

Het referendum, op donderdag, zorgt al enige tijd voor een zeer nerveuze en onzekere stemming op de beursvloeren. Beurshuis Euronext waarschuwde al zich schrap te zetten voor een hectische week op de aandelenmarkten. De uitbater van onder meer de beurs in Amsterdam, maar ook van Brussel, Parijs en Lissabon, verwacht hoge volumes en een wisselvallig koersverloop.

Ook de centrale banken van de EU-landen maar ook daarbuiten staan klaar om in te grijpen, zo gaf de baas van de Italiaanse centrale bank aan. Een definitieve uitslag van het referendum zal waarschijnlijk voor het eerst volledig verwerkt worden door de Aziatische aandelen- en valutamarkten op vrijdag, later gevolgd door Europa en de Verenigde Staten. Veel bank- en beursmedewerkers, vooral in de Londense City, blijven ’s nachts paraat, zo bleek al.

Toch is het niet alleen brexit wat de klok slaat. Er staat een aandeelhoudersvergadering van technologiegigant Facebook op de rol, op maandag. Een dag later weet Federal Reserve-voorzitter Janet Yellen de schijnwerpers op zich gericht, zij spreekt het Amerikaanse Congres toe. Verder is de macro-economische agenda aardig vol, met onder meer inkoopmanagersindexen en economische groeicijfers.

Op Beursplein 5 begint hoofdindex AEX de week daarnaast in een nieuwe samenstelling, met als nieuweling biotechnologiebedrijf Galapagos. Bij de middelgrote fondsen komen Refresco Gerber en Wessanen, terwijl AND International Publishers en Holland Colours een plek krijgen in de graadmeter voor kleinere bedrijven.

De Europese beurzen gingen vrijdag overigens wel met winst de handel uit. Speculatie dat de moord op het Britse parlementslid Jo Cox zal zorgen voor minder steun voor een brexit zette de aandelenmarkten hoger. De AEX in Amsterdam sloot een nerveuze week af met een plus van 0,8 procent op 421,77 punten, terwijl de MidKap 1,1 procent klom tot 615,87 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt lieten winsten tot 1,2 procent zien.

Wall Street was echter weer in mineur, waarbij de leidende Dow-Jonesindex 0,3 procent lager sloot op 17.675,16 punten. De brede S&P 500 ging 0,3 procent omlaag tot 2071,22 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 0,9 procent en eindigde op 4800,34 punten.