economie

Brexit-kater houdt ook op Wall Street aan

Door ANP - 27 juni 2016

NEW YORK (ANP) – Ook op de Amerikaanse aandelenmarkten leed het sentiment maandag flink onder de onzekerheid die de keuze van de Britten voor een bestaan buiten de Europese Unie teweeg heeft gebracht. Net als in Europa gingen de graadmeters voor de tweede handelsdag op rij flink omlaag.

De Dow-Jonesindex, met daarin de dertig belangrijkste Amerikaanse beursfondsen, sloot 1,5 procent lager op 17.140,24 punten. De bredere S&P 500 zakte 1,8 procent tot 2000,54 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq verloor 2,4 procent en eindigde op 4594,45 punten.

Creditcardmaatschappij American Express was de sterkste daler onder de hoofdfondsen op Wall Street, met een verlies van 4 procent. De bank JPMorgan leverde 3,3 procent in, vliegtuigbouwer Boeing 3 procent. Bovenaan met winsten tot 0,8 procent stonden farmaceut Johnson & Johnson en telecombedrijf Verizon.

Cyberveiligheid

Chipproducent Intel, dat ook tot de hoofdfondsen behoort, is volgens zakenkrant Financial Times van plan zijn divisie voor cyberveiligheid te verkopen. Intel kocht het toenmalige McAfee bijna zes jaar geleden voor 7,7 miljard dollar. Het aandeel zakte 2,6 procent.

Ook bedrijven in de energiesector moest het ontgelden onder invloed van verder dalende olieprijzen. Olieconcern ConocoPhillips bijvoorbeeld leverde 5,5 procent in, terwijl dienstverleners als Baker Hughes en Halliburton respectievelijk 7 en 4,6 procent verloren.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2 procent tot 46,69 dollar per vat. Brentolie werd 1,7 procent goedkoper en ging van de hand voor 47,57 dollar per vat van 159 liter.

Medisch technologiebedrijf HeartWare kon zich dankzij overnamenieuws volledig aan alle malaise onttrekken en zag zijn beurswaarde bijna verdubbelen. Branchegenoot Medtronic (min 1,1 procent) legt 1,1 miljard dollar op tafel om het bedrijf, dat gespecialiseerd is in technologie tegen hartfalen, in te lijven.

Euro

De euro was 1,1015 dollar waard, net zoveel als aan het slot van de Europese beurshandel eerder op maandag. Het Britse pond verloor verder terrein ten opzichte van de Amerikaanse munt en noteerde een koers onder de 1,32 dollar.