economie

‘Brexit zorgt voor duurdere Toyota’s’

Door ANP - 20 juni 2016

LONDEN (ANP) – Toyota waarschuwt dat een mogelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zijn in dat land geproduceerde auto’s flink duurder zal maken. Volgens het Japanse concern kan een brexit de wagens tot 10 procent in prijs laten stijgen.

Dat heeft de grootste autobouwer van de wereld per brief laten weten aan zijn personeel aan de overzijde van het Kanaal. Als de Britten bij hun referendum donderdag ervoor kiezen om Brussel vaarwel te zeggen, dan zal Toyota namelijk ofwel flink in de kosten moeten snijden of zijn auto’s duurder maken, staat er.

Het bedrijf zegt zich verbonden te voelen met zijn Britse personeel. Maar stelt tegelijk dat het opschroeven van de prijs waarschijnlijk de verkopen zal raken. Het is daarom het beste als de Britten onderdeel van de EU blijven, aldus Toyota.

De Japanners maken jaarlijks meer dan 190.000 auto’s in Groot-Brittannië. Verreweg de meeste daarvan zijn bestemd voor de export, onder meer naar andere landen in de EU. Ook rollen er elk jaar veel automotoren en onderdelen van de band.