economie

Brexitpaniek op Europese beurzen

Door ANP - 24 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn vrijdag met dieprode cijfers aan de handelsdag begonnen. Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zorgde voor een schokgolf op de beursvloeren. Handelaren spraken van een Zwarte Vrijdag.

De AEX-index in Amsterdam stond in het eerste handelsuur 8 procent lager op 413,75 punten. Als de index met een dergelijk procentueel verlies sluit, wordt dat een van de tien grootste dagverliezen ooit. De slechtste dag beleefde de AEX op 19 oktober 1978, toen bij de slot een min van 12 procent op de borden stond.

De MidKap zakte 7,4 procent tot 412,21 punten. De beurs in Londen kelderde 7,2 procent. De graadmeters in Parijs en Frankfurt zakten respectievelijk 9,9 en 8,4 procent.

Verliezen

In Amsterdam stond geen enkel fonds in de plus. Aandelen van financiële bedrijven behoorden tot de grootste verliezers. Zo zakte ING in de AEX 15,6 procent en daalde Aegon 13 procent. Bij de middelgrote fondsen voerde bouwer BAM, die veel actief is in Groot-Brittannië, de verliezers aan met een min van 17 procent.

Ook elders in Europa gingen financiële waarden hard naar beneden. In Londen zakte RBS 23 procent en Lloyds Banking Group 24 procent. In Parijs kelderde Crédit Agricole 15 procent en BNP Paribas ging 16 procent onderuit. Deutsche Bank verloor in Frankfurt 16 procent.

Olieprijzen

Het pond sterling daalde naar het laagste niveau in meer dan dertig jaar, en stond tussentijds rond de 1,37 dollar. Centrale banken wereldwijd houden de bewegingen van de Britse munt scherp in de gaten en staan naar eigen zeggen klaar om op de valutamarkten in te grijpen. De Zwitserse centrale bank heeft inmiddels al ingegrepen om de sterke stijging van de frank binnen de perken te houden.

De olieprijzen zakten scherp. Een vat Amerikaanse olie werd 4,3 procent minder waard op 47,95 dollar. Brent daalde 4,2 procent tot 48,70 dollar. De goudprijs ging juist hard omhoog. Beleggers vluchten in onzekere tijden naar veilig geachte beleggingen, zoals het edelmetaal.

De euro zakte naar 1,1096 dollar, tegen 1,1373 dollar bij het slot in Europa een dag eerder. Daarmee liet de Europese munt de sterkste koersdaling zien sinds de invoering.